Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Česko, Antun

Fenomenologija kategorije subjekta u arhitektonici Kranjčevićeva poetskoga opusa

Upit

Opis proizvoda

»Teorijski konstrukt i složena pojmovna rešetka kojima su ovom zgodom obuhvaćene neke od najkarakterističnijih Kranjčevićevih pjesama, daje nam – metodom pars pro toto – novi uvid u impresivnu cjelinu opusa. Podržana golemom empirijom i pravom hermeneutičkom empatijom, knjiga Antuna Česka značajan je prilog ne samo razgranatoj kranjčevićologiji nego i razumijevanju i valorizaciji čitavog modernog hrvatskog pjesništva, koje upravo u Kranjčeviću ima svoj početak i, gotovo, vrhunac. Preporučiujem stoga ovu knjigu kao važan korak u proširivanju vidika na inače standardizirane i konvencionalnim pristupom umrtvljenje i reducirane pojave. A Kranjčević u Českovoj vizuri upravo je pjesnik koji izmiče ograničenjima jednostranog pristupa.« (Iz recenzije Tonka Maroevića)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Fenomenologija kategorije subjekta u arhitektonici Kranjčevićeva poetskoga opusa”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-450-1
  • Number of pages : 391
  • Binding : tvrdi, 16,5 x 23,5 cm
  • Publisher : Durieux, Zagreb 2018.
  • Price with VAT : 168.00

O autoru

Author

Antun Česko rođen je 1938. u Dubrovniku gdje je završio gimnazijsko školovanje. Diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagreb. U Dubrovniku upisuje poslijediplomski studij, a u Zagrebu 1988. brani magistarski rad »Bugarkinje Silvija Strahimira Kranjčevića«. Od 1994. aktivno se uključuje u rad Matice hrvatske u Dubrovniku kao lektor i korektor cjelokupnoga njezina izdavaštva, pa je ujedno i član njezina Predsjedništva, Izdavačkoga odbora i Uredništva časopisa Dubrovnik. U književnoznanstvenim radovima glavna mu je preokupacija književnoteorijska metodologija. Na temelju tridesetogodišnjega sustavnog bavljenja Kranjčevićevim djelom, 1998. je obranio u Zagrebu disertaciju Strukturna načela u genezi Kranjčevičeva pjesništva koju je kao monografiju 2001. objavila Matica hrvatska Dubrovnik i za koju je autor dobio Nagradu grada Dubrovnika te Zlatnu plaketu Središnjice iz Zagreba. Drugu monografiju, Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije, objavila je također Matica hrvatska 2015. Monografija je obuhvatila svekoliko Kranjčevićevo pjesništvo, od Zavjeta, 1883., do posljednjih pjesama neposredno prije smrti 1908. Kao priznanje za prinos hrvatskoj znanosti o književnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dodijelila je knjizi nagradu za književnost u 2015. godini.