Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Temple, Johnny (priredio)

USA noir

Upit

Opis proizvoda

Zbirka USA Noir ponovno je dostupna u knjižarama po staroj cijeni. To izuzetno zanimljivo izdanje Durieuxove Noir serije sadrži 19 priča američkih spisateljskih zvijezda, poput Joyce Carol Oates, čiji roman Silovanje: ljubavna priča možemo čitati i na hrvatskom i Jonathana Safrana Foera, čiji su bestseleri Jako glasno i nevjerojatno blizu i Sve je rasvijetljeno također prevedeni na hrvatski. Autori iz ovog izdanja noira svi su redom prekaljeni romanopisci i dobitnici mnogih nagrada, između ostalih PEN Literary Award i The Great American Book Award. Među njima su i Dennis Lehane, poznat kao autor predložaka za filmove Mistična rijeka Clinta Eastwooda i Otok Shutter Martina Scorseseja te George Pelecanos, scenarist popularne serije Žica. Autori USA Noira pokazuju neprekidno da znaju napisati majstorsku priču. Stoga ako ste željni dobrih krimića, svakako pročitajte ovu knjigu.

 

Megan Abbott je napisala šest romana, među kojima Dare Me, The End of Everything i Bury Me Deep. Dobitnica je nagrade Edgar. Objavljivala je tekstove u Detroit Noiru, Queens Noiru, Phoenix Noiru, The New York Timesu i The Los Angeles Times Magazineu. Autorica je knjige The Street Was Mine: White Masculinity and Urban Space in Hardboiled Fiction and Film Noir, a uredila je i antologiju ženskih kriminalističkih priča A Hell of a Woman. Nominirana je za više nagrada, uključujući Steel Dagger, nagradu za književnost Los Angeles Timesa i Pushcart Prize.

Jerome Charyn je zadnja dva romana, The Secret Life of Emily Dickinson i Under the Eye of, objavio 2010., odnosno 2012. godine. Potonji je jedanaesti roman iz serije s Isaacom Sidelom, koja je adaptirana u crtanu TV seriju. Trenutačno radi na romanu o Abrahamu Lincolnu i studiji o Emily Dickinson.

Lee Child je bio otpušten i na potpori za nezaposlene kad je smislio šašav plan — da napiše bestseler i tako spasi svoju obitelj od financijske propasti. Kill­ing Floor je dobio priznanja po cijelom svijetu. Iako izmišljen, junak njegove serije, Jack Reacher, dobra je duša koja omogućava Childu mnogo slobodnog vremena — za čitanje, slušanje glazbe i navijanje za Yankeese. Želite li saznati više o Childovim romanima i kratkim pričama, kao i o filmu Jack Reacher, s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, posjetite www.leechild.com.

Reed Farrel Coleman autor je petnaest romana. Maureen Corrigan s NPR–a prozvala ga je »tvrdo kuhanim pjesnikom«, a Huffington Post »laureatom noir poezije«. Trostruki je dobitnik nagrade Shamus za detektivski roman godine, a dvaput je nominiran za nagradu Edgar. Ujedno je i dobitnik nagrada Macavity, Barry i Anthony. Naslovni je profesor engleskog jezika na Sveučilištu Hofstra. Živi s obitelji na Long Islandu.

Michael Connelly je vrlo čitan autor dvadeset pet romana i jednog publicističkog djela. S više od četrdeset pet milijuna primjeraka knjiga, prodanih širom svijeta i prevedenih na trideset šest jezika, jedan je od najuspješnijih aktivnih pisaca današnjice. Prema njegovom romanu Krvna slika iz 1998. godine, Clint Eastwood je 2002. režirao istoimeni film, u kojem je glumio i glavnu ulogu. U ožujku 2011., u svjetska je kina stigla filmska adaptacija romana The Lincoln Lawyer s Matthewom McConaugheyem u ulozi Mickeya Hallera. Connelly provodi vrijeme u Kaliforniji i Floridi.

Barbara DeMarco–Barrett autorica je priručnika Pen on Fire: A Busy Woman’s Guide to Igniting the Writer Within. Radila je kao prodavačica auto–dijelova, pekarica, savjetnica za krizne situacije i još štošta. Publicistiku objavljuje u Orange Coastu, Westwaysu, The Los Angeles Timesu, The Writeru, Writer’s Digestu i Poets & Writersu. Voditeljica je tečaja »Jumpstart Your Writing«, pri književnoj radionici Gotham Writers. Na radijskoj postaji KUCI–FM vodi emisiju Writers on Writing. Više informacija na www.penonfire.com.

Elyssa East je autorica Boston Globeovog bestselera Dogtown: Death and Enchantment in a New England Ghost Town. Dogtown je dobio pohvale uredništva New York Timesa, a 2010. osvojio je nagradu L.L. Winship/PEN New England, za najbolje publicističko djelo. Od Massachusetts Book Awardsa dobio je preporuku »obvezno pročitati«. Eseji i recenzije Elysse East objavljivani su u New York Timesu, San Francisco Chronicleu, Boston Globeu, Kansas City Staru i drugim publikacijama širom SAD–a.

Maggie Estep je objavila sedam knjiga i snimila dva govorna CD–a. Bavila se timarenjem konja i bila go–go plesačica. Zagovornica je pasmine pit bull. Njezine su knjige prevedene na četiri jezika, a otkupljena su i prava za njihovu ekranizaciju. Često se kradu iz knjižnica. Trenutačno radi na dvije knjige i TV emisiji. Kratka priča objavljena u ovoj knjizi, adaptirana je u roman istog naslova: Alice Fantastic. Estep živi u Hudsonu u državi New York.

Jonathan Safran Foer autor je nagrađivanih bestselera Everything Is Illuminated i Extremely Loud and Incredibly Close, kao i dvaju publicističkih djela: Eating Animals i The New Ameri­can Haggadah. Knjige su mu objavljene na više od trideset jezika. Uvršten je u Grantin izbor najboljih mladih američkih romanopisaca te na New Yorkerov popis najboljih mladih američkih autora »20 under 40«.

James W. Hall je napisao četiri knjige poezije, zbirku kratkih priča, zbirku eseja i sedamnaest romana. Najnovije mu je djelo Hit Lit, studija o desetak najuspješnijih bestselera dvadesetog stoljeća i njihovih zajedničkih karakteristika. Bio je Fulbrightov profesor književnosti u Španjolskoj, a trideset pet godina proveo je i kao profesor književnosti na Međunarodnom sveučilištu u Floridi. Dobitnik je nagrada Edgar i Shamus. Zajedno sa suprugom Evelyn i njihova tri psa živi na jugu Floride i u brdima Sjeverne Karoline.

Pete Hamill je iskusan novinar i romanopisac. Napisao je sedamnaest knjiga, među kojima su bestseler A Drinking Life i nova zbirka priča The Christmas Kid.

Među njegovih devet romana nalaze se i bestseleri New York Timesa Snow in August, Tabloid City i Forever. Izvještavao je o ratovima u Vijetnamu, Nikaragvi, Libanonu i Sjevernoj Irskoj, kao i o nemirima u američkim gradovima šezdesetih godina 20. stoljeća. Osim što je dugo vremena bio kolumnist, bio je i glavni urednik New York Posta i New York Daily Newsa. Živi u New Yorku i Cuernavaci u Meksiku.

Terrance Hayes je dobitnik nagrade National Book Award za poeziju 2010. godine. Lighthead je zadnja zbirka poezije koju je objavio. Napisao je i knjige: Wind in a Box, Muscular Music i Hip Logic. Među priznanjima i nagradama koje je dobio, ističu se izbor u Best American Poetry, Whiting Writers’ Award te nagrade National Endowment for the Arts Fellowship i Guggenheim Fellowship. Profesor je kreativnog pisanja na Sveučilištu Carnegie Mellon i živi u Pittsburghu.

Karen Karbo je autorica tri romana, a New York Times je svaki od njih uvrstio u Notable Books of the Year. The Stuff of Life, njezina sjećanja na posljednju godinu provedenu s ocem, prije njegove smrti, osvojila su Oregon Book Award. Kratke priče, eseje, članke i kritike objavljuje u časopisima Elle, Vogue, Esquire, Outside, O, More, The New Republic, The New York Times, Salon i drugima. Karbo se proslavila uspješnim serijalom Kick Ass Women, čiji je najnoviji nastavak, How Georgia Became O’Keeffe, objavljen 2011. godine.

Dennis Lehane je autor detektivskih serijala s junacima Patrickom Kenziejem i Angelom Gennaro (A Drink Before the War; Darkness, Take My Hand; Sacred; Gone, Baby, Gone; Prayers for Rain i Moonlight Mile) te serije Coronado (pet priča i kazališni komad). Napisao je i romane Mystic River, Shutter Island, The Given Day i Live By Night. Tri njegova romana adaptirana su u nagrađivane filmove. Urednik je antologije–bestselera Boston Noir te jedan od urednika Boston Noira 2: The Classics, u izdanju Akashic Booksa.

Tim McLoughlin je urednik Brooklyn Noira i njegovih popratnih izdanja. Roman kojim je debitirao, Heart of the Old Country, poslužio je kao osnova za igrani film The Narrows, s Vincentom D’Onofriom. Knjige su mu prevedene na sedam jezika, a tekstovi objavljivani u New York Quarterlyju, The Huffington Postu i u Best American Mystery Stories. Rođen je i odrastao u Brooklynu, gdje živi i danas.

Joyce Carol Oates, urednica New Jersey Noira u izdanju Akashic Booksa, autorica je brojnih beletrističkih i publicističkih djela te zbirki poezije, uključujući romane Mudwoman, Little Bird of Heaven i Blonde. Napisala je i zbirke kratkih priča (High Lonesome: New and Selected Short Stories 1966–2006, Black Dahlia & White Rose i The Corn Maiden). Dobitnica je predsjedničkog odličja National Humanities 2011., nagrade Norman Mailer za životno djelo 2012. i nagrade američkog P.E.N. centra za životno djelo.

Bayo Ojikutu je autor romanâ 47th Street Black i Free Burning, odlično ocijenjenih od kritike. Dobitnik je nagrada Washington Prize for Fiction i The Great American Book Award. Ojikutuove kratke priče objavljene su u raznim zbirkama i časopisima. Nominiran je za Pushcart Prize, a dobio je i priznanje za doprinos književnosti od Zajednice afroameričkih umjetnika. Ojikutu živi u Chicagu s obitelji.

George Pelecanos je napisao devetnaest romana čija se radnja zbiva u Washingtonu D. C. i oko njega. Radio je kao scenarist i producent HBO–ovih serija The Wire, The Pacific i, najnovije, Treme. Urednik je DC Noira i DC Noira 2: The Classics, u izdanju Akashic Booksa.

Susan Straight je objavila osam romana. Najnoviji, Between Heaven and Here, posljednji je iz trilogije Rio Seco. Washington Post, Los Angeles Times i Kirkus proglasili su Take One Candle Light a Room jednim od najboljih romana 2010. godine. Priča Zlatni hrčak, uvrštena u ovaj svezak, dobila je nagradu Edgar za najbolju kratku priču 2008. godine. Susan predaje kreativno pisanje na Kalifornijskom sveučilištu u Riversideu, gdje živi sa svojom obitelji, o čijoj prošlosti možete čitati na: susanstraight.com.

Johnny Temple je izdavač i glavni urednik Akashic Booksa, nagrađivane nezavisne izdavačke kuće iz Brooklyna. Godine 2013. dobio je nagradu Ellery Queen, udruženja Mystery Writers of America. Američko udruženje izdavača dodijelilo mu je 2005. godine nagradu Miriam Bass, za kreativnost u nezavisnom izdavaštvu. Dobitnik je i nagrade za izvrsnost, Jay and Dean Kogan, godine, 2010. Članke i političke eseje objavljuje u raznim časopisima, uključujući Nation, Publishers Weekly, AlterNet, Poets & Writers i Bookforum. Živi u Brooklynu.

 

Knjigu su s engleskoga preveli Sanja Vakula i Duško Čavić.

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

ministarstvo-kulture

 

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “USA noir”

Detalji

  • ISBN : 9789531884235
  • Broj stranica : 352
  • Uvez : meki, 13 x 19,5 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2015.
  • Cijena s PDV–om : 39,90 kn / 5,30 €

O autoru

Author

Johnny Temple je izdavač i glavni urednik Akashic Booksa, nagrađivane nezavisne izdavačke kuće iz Brooklyna. Godine 2013. dobio je nagradu Ellery Queen, udruženja Mystery Writers of America. Američko udruženje izdavača dodijelilo mu je 2005. godine nagradu Miriam Bass, za kreativnost u nezavisnom izdavaštvu. Dobitnik je i nagrade za izvrsnost, Jay and Dean Kogan, godine, 2010. Članke i političke eseje objavljuje u raznim časopisima, uključujući Nation, Publishers Weekly, AlterNet, Poets & Writers i Bookforum. Živi u Brooklynu.