Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Temple, Johnny (priredio)

USA Noir 2

19,64 €

Durieux Noir, Proza

Upit

Opis proizvoda

USA Noir 2 nastavak je izuzetno popularne zbirke priča USA Noir iz 2015. godine. Dvojka donosi novih 17 napetih priča s američke mračne strane. Geografski specifične, one su svojevrsna nadgradnja baze američkog krimića koju su postavili slavni James M. Cain, Cornell Woolrich i Raymond Chandler. Pogledajte što su epigoni preuzeli od učitelja, a koje inovacije su sami unijeli.
“Kroz različite zanimljive, napete priče USA Noir 2 bavi se problemima rasizma, PTSP–a i droge. Problemi se često isprepliću i povezuju te ne dolaze sami. Zbirka odlično prikazuje međuljudske odnose na koje su utjecali ideološka zadojenost, rasizam, strah i patrijarhalni obrasci ponašanja. Sva ta socijalna osviještenost miješa se s ubojstvima i pljačkama, konzumacijom i prodajom droge kroz razne gradove: San Diego, New York, Kansas City, Baltimore, New Orleans, Las Vegas, svaki od njih specifičan, a svaki tako američki. Zbirku je osmislio Johnny Temple, urednik odgovoran i za prvi dio američkog noira.
Neke od priča oponašaju hemingwayevsku ekonomičnost, neke koketiraju s apsurdom – stilovi su raznoliki, ali sve ih veže mrak noira, sladak poput sirupa i gorak poput tamne čokolade.” (Ivana Rogar)

AUTORI U OVOJ ZBIRCI:

Don Winslow, prema New York Timesu, jedan je od najprodavanijih autora, što uključuje sljedeće romane: Divljaci, Zima Frankieja Makine, U raljama zvijeri, Smrt i život Bobbyja Z–a (Algoritam), The Kings of Cool, California Fire and Life i Satori. Njegov je roman Divljaci ekraniziran u produkciji Universal Studija, a kritički hvaljen film režirao je trostruki osvajač Oscara Oliver Stone. Winslow je i osvajač brojnih nagrada za svoja djela, među kojima je i prestižna nagrada Raymond Chandler za utjecaj na noir književnost.
J. Malcolm Garcia novinar je i autor putopisnih memoara The Khaarijee: A Chronicle of Friendship and War in Kabul te Riding through Katrina with the Red Baron’s Ghost. Njegovi su članci objavljivani i u antologijskim časopisima Best American Travel Writing i Best American Nonrequired Reading.
Julie Smith autorica je više od dvadeset trilera, od kojih je većina smještena u New Orleansu i u kojima se prate doživljaji jednoga od autoričina dva omiljena glavna lika, policajca Skipa Langdona te inspektorice Talbe Wallis. Također je bila i urednica zbirke New Orleans Noir u izdanju kuće Akashic Books. Njena je knjiga New Orleans Mourning osvojila nagradu Edgar (nazvanu po Edgaru Allanu Poeu) za najbolji roman. Nedavno je u obliku e–knjige objavila i vlastite savjete za pisanje romana — Writing Your Way. Pokretač je i startupa za digitalno objavljivanje na adresi www.booksBnimble.com.
Domenic Stansberry nagrađivani je romanopisac poznat po mračnim i inovativnim kriminalističkim romanima. Njegov su serijal North Beach Mystery Series nahvalili New York Times i druge publikacije zbog bogatog prikaza etničkih i političkih slojeva San Francisca. Jedan od njegovih prvih radova, roman The Confession, nagrađen je nagradom Edgar zbog kontroverznog prikaza psihijatra iz okruga Marin, optuženog za ubojstvo vlastite ljubavnice.
Djela Josepha Bruchaca, kao i priča u ovoj zbirci, često odražavaju njegovo indijansko Abenaki podrijetlo kao i duboko zanimanje za povijest planina Adirondack na sjeveru države New York gdje je rođen — i još uvijek živi (u kući djeda i bake gdje je odrastao).
Laura Lippman objavila je osamnaest romana, novela i zbirka kratkih priča, te je uredila zbirku Baltimore Noir u izdanju kuće Akashic Books. Njen je rad prepoznat i nominiran za gotovo sve nagrade što nagrađuju sjevernoameričke kriminalističke pisce, a većinu ih je i osvojila — među njima su i nagrade Edgar, Anthony, Quill, Nero Wolfe i Agatha. Lippman živi između Baltimorea i New Orleansa. Na hrvatskom su objavljene njene knjige Baltimorski blues te Opasan grad (Mozaik knjiga).
Pir Rothenberg svoje je radove objavljivao u Another Chicago Magazineu, Dossier Journalu, Harpur Palateu, Jukedu, Makeout Creeku, Overtimeu, Prick of the Spindleu, Richmond Noiru, River Styxu i Zahiru. Trenutno pohađa doktorski studij na Državnom sveučilištu u Georgiji.
Luis Alberto Urrea finalist je Pulitzerove nagrade te osvajač Nagrade Edgar za kratku priču Amapola (koja se nalazi u ovoj zbirci), autor je 14 bestselera, uključujući i Queen of America, Into the Beautiful North, The Hummingbird’s Daughter i The Devil’s Highway. Dobitnik je American Book Awarda, Kiriyama Pacific Rim Prizea, Lannan Literary Awarda, a izabranje i u članstvo Latino Literature Hall of Fame. Živi s obitelji u Napervilleu u državi Illinois gdje radi kao sveučilišni profesor kreativnog pisanja na Sveučilištu Illinois — Chicago.
John O’Brien rođen je 1960. godine i odrastao u blizini Clevelanda. 1979. godine oženio se suprugom Lisom te se nakon 13 godina preselio u Los Angeles. O’Brienov je prvi roman Leaving Las Vegas, objavljen 1990. godine, dočekan dobrim kritikama. Počinio je samoubojstvo u travnju 1994. godine, tek koji tjedan nakon što je potpisan ugovor o ekranizaciji romana Leaving Las Vegas. Posthumno su objavljena njegova djela The Assault on Tony’s, Stripper Lessons i Better.
S. J. Rozan, rođena i odrasla u njujorškom Bronxu, nagrađivana je autorica trinaest romana i više desetaka kratkih priča, te urednica dviju antologijskih zbirka, među kojima je i zbirka Bronx Noir u izdanju Akashic Booksa.
Asali Solomon debitirala je romanom Get Down: Stories, a pozitivne je kritike dobila i za 2015. godine objavljeni roman Disgruntled. Njezine se radove moglo čitati i u zbirkama: Philadelphia Noir, Heavy Rotation: Twenty Writers on the Albums that Changed Their Lives i Naked: Black Women Bare All About Their Skin, Hair, Hips, Lips, and Other Parts. 2006. godine osvojila je Rona Jaffe Foundation Writers’ Award, a sljedeće ju je godine National Book Foundation izabralo u kategoriju “5 Under 25”.
William Kent Krueger pisac je New York Timesova bestselera Cork O’Connor, trilerskog serijala smještenog u sjevernim šumama Minnesote. Za svoj je rad dobio brojne nagrade, uključujući i Minnesota Book Award, Loft–McKnight Fiction Award, Anthony Award, Barry Award i The Friends of American Writers Literary Award. 2013. godine osvojio je nagradu Edgar za najbolji roman. Sve što napiše, piše u kavani u Saint Paulu čiju lokaciju brižno čuva.
T. Jefferson Parker rođen je u Los Angelesu i cijeli je svoj život proveo u južnoj Kaliforniji. Autor je više od 20 kriminalističkih romana, uključujući i dva dobitnika nagrade Edgar, romane Silent Joe i California Girl. Njegovu je prvu knjigu, Laguna Heat, ekranizirala televizijska kuća HBO. Posljednji je roman Full Measure izdao 2014. godine. Živi s obitelji u okrugu San Diego
Tim Broderick tvorac je serije crtanih romana koji su nastali iz internetskog stripa o liku Davida Diangela. Živi sa ženom i kćerima blizankama u Chicagu, a ženskome dijelu kuće priznaje i intelektualnu superiornost. Bio je predsjednik Srednjezapadne podružnice organizacije Mystery Writers of America, a trenutno radi na svojem četvrtom romanu, Children of the Revolution, koji se besplatno može čitati na adresi timbroderick.net.
Bharti Kirchner autorica je deset knjiga — šest hvaljenih romana i četiriju kuharica. Posljednji je roman Goddes of Fire objavila početkom 2016. godine. Njeni su se eseji pojavili u desetak antologija te je osvojila brojne nagrade, među ostalima i VCCA (Virgina Center for Creative Arts) Fellowship te dvije novčane nagrade umjetničke komisije grada Seattlea.
Lawrence Block urednik je zbirki Manhattan Noir te Manhattan Noir 2: The Classics. Već više od pola stoljeća piše nagrađivane napete i misteriozne trilere. Među novijim djelima ističu se Hit Me, iz serijala o plaćenome ubojici Kelleru te A Drop of the Hard Stuff, iz dugogodišnjeg serijala o inspektoru Matthewu Scudderu, kojeg je u nedavnoj ekranizaciji starijeg romana Šetnja među grobovima (Ex Libris) utjelovio glumac Liam Neeson. Pisac je i scenarija za epizode televizijskih serija (Tilt) kao i za film Wonga Kar–Waija, Noći boje borovnice. Veoma je skromna i jednostavna osoba, iako to možda ne biste pomislili iz ove kratke bilješke.
Lisa Sandlin rođena je u teksaškom gradu Beaumontu na obali Meksičkog zaljeva, nekadašnjem središtu teksaške naftne industrije. Autorica je sljedećih naslova: The Famous Thing About Death, Message to the Nurse of Dreams, In the River Province, You Who Make the Sky Bend, koju je napisala u suradnji sa slikaricom iz Novog Meksika, Catherine Ferguson. Jedna je od urednika Times of Sorrow, Times of Grace. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima je i Puschart Prize te nagrada Texas Instute of Letters za najbolje djelo beletristike. Priča Phelanov prvi slučaj, koja se nalazi u ovoj zbirci, bila je finalist nagrade Shamus 2011. godine.
Jeffery Deaver, bivši novinar, pjevač folk–glazbe i odvjetnik, autor je i brojnih međunarodnih bestselera. Njegovi su romani poharali top–liste širom svijeta, uključujući i liste New York Timesa, Times of Londona, talijanske Corriere della Sera, Sydney Morning Heralda i Los Angeles Timesa. Njegove se knjige mogu pronaći na policama u više od 150 zemalja i prevedene su na 25 svjetskih jezika. Među njegovim su novijim djelima XO, triler u serijalu o agentici Kathryn Dance za koji je napisao i album country–glazbe, te Carte Blanche iz 2011., jedan od romana koji nastavljaju serijal o Jamesu Bondu.

Knjigu su s engleskoga preveli Duško Čavić i Iva Gjurkin

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

ministarstvo-kulture-grad-zagreb

Dodatne informacije

Težina 60 kg

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “USA Noir 2”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-431-0
  • Broj stranica : 422
  • Uvez : meki, 13,5 x 21 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2016.
  • Cijena s PDV–om : 148,00 kn / 19,64 €

O autoru

Author

Johnny Temple je izdavač i glavni urednik Akashic Booksa, nagrađivane nezavisne izdavačke kuće iz Brooklyna. Godine 2013. dobio je nagradu Ellery Queen, udruženja Mystery Writers of America. Američko udruženje izdavača dodijelilo mu je 2005. godine nagradu Miriam Bass, za kreativnost u nezavisnom izdavaštvu. Dobitnik je i nagrade za izvrsnost, Jay and Dean Kogan, godine, 2010. Članke i političke eseje objavljuje u raznim časopisima, uključujući Nation, Publishers Weekly, AlterNet, Poets & Writers i Bookforum. Živi u Brooklynu.