Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

TISINA_JE_SUM_web2014

Zeh, Juli

Tišina je šum

Upit

Opis proizvoda

S njemačkoga prevela Štefica Martić

Tišina je šum putopis je kroz Bosnu. Nakon senzacionalnog uspjeha romana Adler und Engel (2001), autorica se sa psom i ogromnim ruksakom uputila na višetjedni put po Bosni. Putujući preko Maribora i Zagreba do Bihaća, Foče, Fojnice, Sarajeva, Jajca, Banja Luke, Mostara… Juli Zeh opisuje zatečeno stanje, ne kao novinarka gladna senzacija, nego kao čovjek koji traži odgovore na pitanja koja ga muče, na pitanja koja imaju veze sa saviješću građanina koji jugoistok Evrope ne svodi na potencijalno opasnu zonu.

Autorica je krenula na put kako bi provjerila »da li je Bosna i Hercegovina zemlja u koju se može otputovati, ili je skupa s ratnim izvještajima nestala s lica zemlje.« Sakupila je uglavnom zagonetke – »Gdje rastu lubenice. Tko mrzi koga i koliko«, »………«. Samo neke je riješila do kraja putovanja, one na koje su zemlja i krajolici, povijest i priče ljudi davali mnoge odgovore. Juli Zeh ih je zapisala u ovoj knjizi. Jednom ovako: »Na mjestu gdje se pas voli kupati sjedam na betonsko postolje i na koljena spuštam razglednicu. Napokon je ispisujem: ’U Mostaru sam. Ni ovdje nije drukčije nego drugdje.’ Za tu mi rečenicu treba puno vremena, i dok razmišljam, zubima iz kutije čupam cigarete. U porostoru za adresu pišem ’Deutschland’, ostalo ostavljam prazno.«

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Tišina je šum”

Detalji

  • ISBN : 953-188-218-5
  • Broj stranica : 271
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2005.
  • Cijena s PDV–om : 120,00 kn / 15,93 €

O autoru

Author

Juli Zeh rođena je 1974. u Bonnu. Diplomirala je pravo i književnost u Leipzigu. Studijski i radni boravci u New Yorku, Krakowu i Zagrebu. 2001. godine putovala je po Bosni i Hercegovini; zapise o tome objavila je prvo u hamburškom tjedniku Die Zeit a potom kao knjigu Tišina je šum (Durieux, 2005). Spiegel ju je nominirao za jednu od najutjecajnijih žena Njemačke. Autorica je devet knjiga i dobitnica niza nagrada. Godine 2002. osvojila je Deutscher Bücherpreis za najbolji debitantski roman Orlovi i anđeli (Durieux, 2003), a 2008. za roman Zaigranost Prix Cé­vennes za najbolji europski roman. U Hrvatskoj joj je i roman Corpus delicti (Fraktura, 2011).