Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

SJECANJA_web2014

Grlić, Eva

Sjećanja

Opis proizvoda

Njezina gotovo nevjerojatna životna priča obuhvaća mnoge događaje našega stoljeća. Rođena je u Budimpešti neposredno nakon sloma Sovjetske komune Bele Kuna od mađarsko–aškenaske majke i sarajevskog sefarda. Odrasla je u Sarajevu dvadesetih i tridesetih godina govoreći dva jezika, premošćujući majčin sofisticirani budimpeštanski svijet mladosti i charlestona i očev sefardsko–ortodoksni orijentalni i tradicionalni obiteljski život. Školovanje je započela kod katoličkih redovnica u Sarajevu, no navršivši 17 godina morala je napustiti mirnu i udobnu sarajevsku sredinu radi događaja nastalih uslijed građanskog rata u dalekoj Španjolskoj. Tako je vrlo mlada morala napustiti Sarajevo, te je radila kao činovnica u Zagrebu, gdje je doskora postala i sindikalno aktivna. U Zagrebu se prvi put udala. Početak drugog svjetskog rata 1941. godine zatekao ju je u rodilištu gdje joj se rodila kćerka. One dvije bit će, kasnije, jedini preživjeli članovi obitelji nakon holokausta; u Hrvatskoj i Bosni izgubila je 36 članova obitelji, svi su bili ili smaknuti ili deportirani u koncentracione logore. Izmakavši sudbini ostalih rođaka, priključila se partizanskom pokretu otpora pod Titom, i radila kao novinarka 1942.–1945. Radila je u Agitpropu tako da je bila na izvoru zbivanja u Titovoj kampanji. Rijetkom iskrenošću priča priču partizanke, pošteno i s dozom humora, što je obilježje cijele ove knjige ali i jedina njezina životna filozofija. Oduševljenje u poratnom dobu i radost pri rođenju sina ubrzo je bilo prekinuto njezinim uhićenjem i iznevjerenim povjerenjem, o čemu piše u poglavljima posvećenim godinama provedenim pod neljudskim okolnostima u jugoslavenskom Gulagu.
Iako nakon puštanja na slobodu nije više smjela raditi kao novinarka, nije izgubila vjeru u život, opet ga je započela s dna društvene ljestvice, kasnije radeći kao činovnica u kemijskoj industriji i urednica tvorničkih novina.

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Sjećanja”

Detalji

  • ISBN : 953-188-078-6
  • Broj stranica : 334
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1997.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Eva Grlić (Budimpešta, 1920. - Zagreb, 2008.) provela je djetinjstvo i mladost u Sarajevu, od 1938. živi u Zagrebu. Od 1941. do 1945. bila je partizanski borac. Poslije toga radila je kao novinarka. Od 1950. do 1952. bila je zatočenica kažnjeničkog logora Goli otok. Tada je progonjen i njezin suprug, filozof Danko Grlić. Nakon povratka iz logora, do umirovljenja radila je kao tajnica u jednoj zagrebačkoj tvornici. Prevela je s njemačkog jezika više priča za djecu, među njima dvije knjige Ericha Kästnera, dramu Bertolda Brechta Baal, te s mađarskog jezika veći dio knjige Regije evropske povjesti (Naprijed, 1995). Uredila u međuvremenu nekoliko zbornika. Poslije smrti Danka Grlića, od 1984. objavljivala priče i zapise iz starine u Modroj lasti.