Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

700_DANA_OPSADE_web2014

Ivanković, Željko

700 dana opsade

Upit

Opis proizvoda

U ovom impresivnom dnevniku pisac, prevoditelj i novinar Željko Ivanković iz osobnog kuta svjedoči o najznačajnijim aspektima sad već mitske opsade Sarajeva, grada u kome živi tri stotine tisuća ljudi. Smrti, ranjavanja, nestašice, hladnoća, nazočnost svjetskih predstavnika i dr., sve se prelama kroz autentično dnevno svjedočenje – i o najznačajnijim akterima te sarajevske povijesti od kojih autor većinu i sa srpske, i s hrvatske i s muslimanske strane dobro poznaje. Sa svojom desetom knjigom Željko Ivanković stao je uz bok najvećim ovostoljetnim autorima ratnih dnevnika, Krleži, Mannu, Leviju, Štajneru, Miloszu. Poneke od njih i suvereno nadmašuje: bez jednog patetičnog retka, bosansko–hercegovački i hrvatski pisac tako je sudbinu svoga grada upisao u korpus velike svjetske književnosti – jednostavnošću, istinitošću i neumoljivom točnošću. Sarajevo može biti i sravnjeno sa zemljom, ali anatomija zločina je zabilježena, optužnica neizbrisiva, spomenik gradu koji je svojom snagom spasio naše, općeljudsko dostojanstvo, pohranjen je u biblioteci koju nijedno oružje ne može razoriti: biblioteci općeg pamćenja i svekolike savjesti čovječanstva.

“Badnji dan. Prvi Badnji dan bez majke. Majke kao čuvara ognjišta, vatre, mjesta gdje smo se okupljali i onda kad smo se razišli po svijetu. Lani sam se još nadao da ću sljedeći Božić dočekati u Varešu… Sad više nemam gdje: prvo više nema majke, a drugo – ne postoji više Vareš!
Puca po gradu. Granata pala u središte, malo potom mi idemo na podnevni koncert u katedralu. Puna katedrala. uz ostale, tu je i pariški kardinal. Nakon francuskoga predsjednika, njegove supruge, ministara, generala, filozofâ, evo i crkvenog čovjeka. Svaki put nam je bilo gore. Valjda neće i opet, mada je njegova želja da Božić provede s onima koji pate uzvišena. Ugođaj za pamćenje. Onda na posao – novinarka mi ranjena. Snajperist. Sreća nije teško. Tek je okrznuo metak. Osim tajnice koja je poginula lani, na sreću, nisam u BH PRESS-u imao žrtava kao druge informativne kuće, posebno Televizija. Zove me fra Petar, provincijal, oko prijevoda pisma generala Reda. Uzalud pokušavam danima nabaviti za Božić pivo. Šta je ovdje sve pusta želja!? Ostat ćemo samo na litri whiskyja koji čuvamo, a koji je nabavila susjeda.”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “700 dana opsade”

Detalji

  • ISBN : 953-188-034-4
  • Broj stranica : 327
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1995.
  • Cijena s PDV–om : 90,00

O autoru

Author

Željko Ivanković (1954.) je pjesnik, pripovjedač, kritičar i prevoditelj. Živi u Sarajevu. Knjige: Nešto od onog što jest (pjesme, 1978.), Utrka puževa (pjesme, 1982.), Vrijeme bez glagola (pjesme, 1986.), Dogledi (eseji, 1987.), Priče o ljubavi i smrti (priče, 1989), Urušavanje slike (pjesme, 1990.), Zvjezdangrad (priče za djecu, 1990.), Dodirom i svijet poče (roman, 1992.).