Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

ni_crven_ni_mrtav_web2014

Julius, Stevo

Ni crven ni mrtav

Upit

Opis proizvoda

U ovoj autobiografskoj knjizi autor se prisjeća najdramatičnijih trenutaka povijesti svoje obitelji i vlastitog životnog puta koji je započeo u zlo vrijeme Drugoga svjetskog rata, i nastavio se teških i opasnih poratnih godina.
Knjiga Neither dead nor red objavljena je 2003. u SAD–u. Autor, zadržavši se na razdoblju od 1941. do sredine pedesetih godina, govori o obiteljskoj povijesti u dramatičnom vremenu – kada kao dvanaestogodišnjak s obitelji iz »rasnih« razloga mora otići u partizane, gdje će se školovati i postati kurir i borac, dok mu roditelji organiziraju medicinsku skrb u partizanskim bolnicama. Cijela obitelj se nakon rata vraća u Zagreb, no ne doživljava mir, već tragediju. Polititčke intrige tog doba kao ideološki sukobi odvode oca, tada ravnatelja jedne velike zagrebačke klinike, u samoubojstvo, a student medicine Stevo Julius mora, kako bi se politički zaštitio, nekoliko godina provesti u Istočnoj Bosni. Iznimno duhovito napisana, ova knjiga oslobođena je svakog resantimana; donosi iznimno diferenciranu sliku rata i poratnog vremena na slučaju jedne obitelji hrvatskih intelektualaca. Njeno pojavljivanje na hrvatskom jeziku nužno je kao prilog modernoj hrvatskoj kulturnoj i političkoj povijesti, a kao dokument i živa autobiografija, ide u najznačajnija ostvarenja suvremene hrvatske memoaristike. Hrvatski prijevod potpisuje pjesnik i prevoditelj Miloš Đurđević.

“U njoj je, možda, najveća vrijednost ono po čemu Stevo Julius nasljeđuje svoga oca – psihološki uvid u vlastite i postupke drugih. Nesmiljena psihološka analiza vlastitih tinejdžerskih poticaja, ali i kolektivnih vokacija zla i dobra inzistiraju na osobi i osobnosti koju ne može sakriti nijedna, nikakva ideologija ni partijska, kolektivna platforma. Osobno dostojanstvo i moral, ipak, ne može platiti nikakav novac. Sloboda je osobni osjećaj, koji  je pisac Julius našao u Americi (u kojoj živi od 1964), a ne partijski ili državotvorni dar. Pritom, slobode bez morala, jednostavno, ne može biti. A to pitanje knjiga Ni crven ni mrtav postavlja svakom svom čitatelju bolnom iskrenošću.” (Željko Ivanjek, Jutarnji list)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Ni crven ni mrtav”

Detalji

  • ISBN : 953-188-228-2
  • Broj stranica :
  • Uvez :
  • Izdavač :
  • Cijena s PDV–om :

O autoru

Author

Stevo Julius pripada obitelji glasovitih velikih zagrebačkih liječnika i intelektualaca. Od 1964. godine živi u Ann Arboru, Michigan, gdje je profesor medicine i fiziologije, te Frederick G. L. Huetwell profesor na Sveučilištu Michigan. Uživa međunarodni ugled i veliko poštovanja svojih kolega kao jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na području hipertenzije.