Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Pauletta, Ivan

Mladić iz stoljeća prošlog

Upit

Opis proizvoda

Svoje biografske zapise možda najbolje može opisati sam autor: “Da, pitanje je zašto ovo pišem. To je kroki priča o mom životu, no nije mi cilj prikazati moj život kao takav, ne znam bi li nekoga to moglo zanimati. Želim pisati o intervalu, o vremenu mog življenja, te spomenuti načine življenja i odnose u društvu, koji su se znatno razlikovali od perioda do perioda. Nadam se da nekoga mogu interesirati običaji, moral i društveni standardi, »putešestvije« u tom vremenu. Učinit ću to kroz male inserte života, kroz neke događaje. Vjerujem da će čitatelj moći uočiti razlike između opisanog vremena i današnjih prilika.

Dva su područja doživjela naročite transformacije kroz taj period. Prvo, neslućeni razvoj tehnike i tehnologije i njihov utjecaj na život. Drugo, velika promjena u načinu ponašanja, u moralu.

Sve je to isprepleteno promjenama u kulturi i načinu života, kao i u odnosu prema etici, ali i estetici. Vrijeme je to prijelaza iz društva rada u društvo potrošača. Događanja su pretežno iz druge polovine dvadesetog stoljeća. Razdoblje je to neposredno iza velike globalne katastrofe, a nešto kasnije i vrijeme pada komunizma.

Koliko god se pojedinac misli skloniti i zaštititi, nikako ne može izbjeći te društvene kataklizme. Događaji su to koji utječu i na svakog pojedinca. Sada je vrijeme ubrzanih promjena, ne samo u načinu življenja već i u načinima rada, zabave, razmišljanja te u promjenama moralnih gabarita.

Događaji se odvijaju ne samo brzo, već se ubrzava i brzina promjena. Sumnjam da je to potrebno, da donosi bolji život. Jasno, moja sumnja ne može to usporiti, ne može to promijeniti.”

 

Knjiga je objavljena uz potporu Istarske županije.

istarska-zupanija

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Mladić iz stoljeća prošlog”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-461-7
  • Broj stranica : 221
  • Uvez : meki uvez, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2019.
  • Cijena s PDV–om : 105,00 / 13,94 €

O autoru

Author

Ivan Pauletta rođen je 1936, u Premanturi kod Pule. Kao dječak živio je godinama u Ventimigliji, na granici Italije i Francuske, gdje mu je otac radio u talijanskoj pograničnoj službi. Diplomirao je u Zagrebu kao inženjer strojarstva; objavljivao je znanstvene radove iz struke. Politikom se počeo baviti 1988. godine, kada je počeo pisati i za lokalne istarske i riječke novine, u širokom izboru tema. Osnivač je i prvi predsjednik Istarskog demokratskog sabora. Godine 1991. otišao je u Italiju, i tamo više od godinu dana radio kao fizički radnik. Vratio se 1993. i ubrzo postao zastupnik Hrvatskog sabora – Županijskog doma. Povukao se iz politike 1997. godine. Krajem 1999. godine izašla mu je knjiga Histria kolaž 1999. Godine 2005. Durieux mu je objavio zbirku priča Bjegunci, 2007. monografiju o rodnom mjestu Premantura te 2009. zbirku Štorije iz Istre. Ivan Pauletta preminuo je u Puli 19. ožujka 2017. godine.