Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

sin_web2014

Nikolaidis, Andrej

Sin

10,62 €

Proza

Upit

Opis proizvoda

Roman Sin otvara glavni junak Konstantin kojega zatičemo u čitanju crnih kronika i knjiga o serijskim ubojicama. Istoga trenutka nam je jasno da se pred nama otvara mračni Bernhardovski svijet u kojemu se izmjenjuju snažna nadrealne i dokumentarističke slike. Sve je natopljeno nesrećom i stradanjem. Ulcinj, prostor u kojemu živi glavni junak neiscrpni je i savršeni izvor materijala za novinare crne kronike i scenariste horor filmova u kojima majke svojim sinovima i poslije smrti zabranjuju pristup, u kojemu su očevi svodnici svojim kćerima, a sinovi ubijaju svoje očeve jer nisu mogli podnijeti njihov oprost neoprostivoga.
Autor nam na kraju knjige kao poslasticu poklanja i Soundtrack za čitanje Sina. Užitak za uši i oči zagarantiran.

“Provokativna misao i brutalni humor obilježavaju i ovo djelo Andreja Nikolaidisa. (…)
Možda će čudno zvučati, ali Sin je, postrani od svih spoljnih atrakcija, neka vrsta (para)religijskog moraliteta, egzistencijaln(ističk)i krik za koji onaj koji ga je ispustio unapred zna da ga (više?) i nema ko čuti; to je lapidarno, a prodorno pretresanje te večite očevsko–sinovske priče, očajnički–ironičan disput o prijateljstvu (u kojem se neće, poput Deride, vajkati kako nema prijatelja – nego kako nema prijateljstva; ne bar za odrasle ljude), osvežavajuće »politički nekorektan« kao–mizantropski ogled (scena s prosjakom!), »antireligijska«, a opet »hrišćanska« priča o Padu, o razmetnom sinu, o zavodljivo uglađenom đavolu (koji je, jelda, »man of wealth and taste«…) i trajno odsutnom Ocu, koji je naposletku nekuda nestao iz svoje kuće, neznano kuda i kada. (…) Ako se istinski Pisac razlikuje od običnog zanatlije po tome što »ne stvara tek knjige, nego svetove«, onda za Nikolaidisa nema brige: njegovi su svetovi jedinstveni, i vredi ih iznova posećivati.” (Teofil Pančić, Vreme)

 

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Sin”

Detalji

  • ISBN : 953-188-248-7
  • Broj stranica : 139
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb; Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2006.
  • Cijena s PDV–om : 80,00 kn / 10,62 €

O autoru

Author

Andrej Nikolaidis rođen je 1974. u Sarajevu. Objavio je knjige Ogledi o ravnodušnosti (1995), Zašto Mira Furlan (1997), Katedrala u Sijetlu (1999), Oni! (2001) i Mimesis (Durieux, OKF, 2003). Kolumnist je dnevnika Vijesti i tjednika Monitor. Živi u Ulcinju.