Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

SARAJLIJE_web2014

Pavelić, Dragan

Sarajlije

15,93 €

Proza

Upit

Opis proizvoda

“Lakoća autorove geste i sposobnost evociranja životnih zgoda i poticaja, moram priznati, uvjerila me je da je posrijedi pismo teže i izdašnije od pukog »uzvraćanja«dugova ili sjetnog prebiranja po uspomenama… Kako bi izrazio svoje iskustvo svijeta kojim je istinski determiniran, Pavelić je svjestan da klasični roman nije tomu najprimjereniji oblik: stoga je posve normalno posegnuo za širokim romanesknim okvirom koji ne »robuje« nikakvim obzirima.
U suštini, Pavelićevi Sarajlije su priča o jednom gradu i njegovim ljudima: topla i iskrena atmosferom, a uvjerljiva spisateljskom temperaturom, izraz je duha jednoga grada. Istodobno, ona je vrijedno štivo i bjelodana potvrda da u Paveliću dobivamo pamtljivo književno ime.” (Ivan J. Bošković, Slobodna Dalmacija)

“»Sarajlije« su zanimljivo i suvremeno pisana knjiga o ljudskim naravima, strastima i sudbinama u neuravnoteženim i uzburkanim vremenima koja na ovim našim područjima traju, što bi se reklo, od vajkada.
Već na početku knjige izvrsna priča »Među luđacima, među svojima«, najbolje ilustrira u jednoj osobi i vrsnog pisca i analitičara i liječnika ljudskih duša…
Dragan Pavelić i ovu je svoju knjigu uspješno ispisao svojim lako čitljivim i nadasve zanimljivim sadržajem, jezikom i stilom.” (Eva Grlić, Zagreb 23. 9. 2001.)

“Otac Bezdomnog, stari Bezdomni, bio je postolar. Čovjek koji je prekinuo školovanje zbog siromaštva. Da je išao u školu, mogao je daleko dogurati, ali siromaštvo i rana pojava sušice sputaše ga u svakom pogledu. Mogao je biti šuster i postao je, mogao se oženiti i oženio se, mogao je slobodno misliti, i mislio je. Postolar s malom maturom u to vrijeme bijaše rijetkost. Inače, postolara je bilo mnogo, mnogo više nego što ih danas ima: vijek cipela bio je trostruko duži od vijeka današnjeg. Ponekad dug kao postolarev život.
Uzalud se postolar Bezdomni kanio pušenja.”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Sarajlije”

Detalji

  • ISBN : 953-188-137-5
  • Broj stranica :
  • Uvez :
  • Izdavač :
  • Cijena s PDV–om : 120,00 kn / 15,93 €

O autoru

Author

Dragan Pavelić (1946., Sarajevo) po zanimanju je psihijatar. Sarajevska Svjetlost izdala je njegove knjige Psihodinamički pristup neurotskom karakteru i Ugrožena trudnoća. Bio je profesor psihologije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Objavio je literarne knjige Bosanski ljetopis 1992–1993. (Alfa, Zagreb 1993.) i Između prije i poslije (Durieux, 1998.), Sarajlije (Durieux, 2001.), Le Chapelet de Visoko (Durieux, 2005.), Priče iz Ilduzina jastuka (Naklada Zoro, 2008.), Proljeće u Karolinentalu (VBZ, 2009.). Od 1993. živi i radi u Zagrebu.