Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

SARAJEVSKI, KARIVANI, DRUGE PRICE_web2014

Jergović, Miljenko

Sarajevski Marlboro, Karivani i druge priče

Nedostupno

Proza

Opis proizvoda

Nagrada K. Š. Gjalski za najbolju knjigu proze 1994.; Specijalna Mirovna nagrada Erich–Maria Remarque 1995.

“Tiskanje u izdanju Penguina zapečatilo je Jergovićev status najuspješnijeg i najpoznatijeg hrvatskog pisca koji se pojavio u devedesetima.” (Jurica Pavičić, Zarez)

“Jedan od Jergovićevih likova je besmrtan: profesor geografije koji će preživjeti sve snajpere jer ga oni kad rano ujutro izvodi psa u šetnju, ne žele ubiti kao prvog tog dana.” (Dorothea Dieckmann, Die Zeit)

“Nakon nje postoji samo moral forme, »onako kako bi pjevala Billie Holliday, kako bi pjevala tuga«.” (Thomas Assheuer, Frankfurter Rundschau)

“Miljenko Jergović priča kako kaktusi ne vole biti premještani, moraju biti u određeno vrijeme zalijevani i umiru kad ih se otpremi u podrum…” (Le Monde)

“Njegovi likovi, situacije, krajolici na stranicama su živi, pa se čini da si s njima, da poznaješ te osobe i da se s njima družiš, da shvaćaš tužne drame, kao i one melankolične ili smiješne…” (Mario Rigoni Stern, La Stampa)

“Njegove priče iz svakodnevnog života – letimični pogledi na obitelj, ljubavnike, žrtve – začinjene su nekom izdvojenom ironijom, koja možda služi kao brana od užasa, a možda je posljedica njegovog izjedajućeg djelovanja.” (Scotland on Sunday)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Sarajevski Marlboro, Karivani i druge priče”

Detalji

  • ISBN : 953-188-106-5
  • Broj stranica : 365
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1999.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Miljenko Jergović rođen je 1966. godine u Sarajevu. Novinske i književne tekstove objavljuje od kraja osamdesetih. Prepoznat je najprije kao pjesnik – za prvu zbirku pjesama Opservatorija Varšava (1988) nagrađen je Goranom za mlade pjesnike i nagradom Mak Dizdar, slijede zbirke Uči li noćas neko u ovom gradu japanski ? (1990) i Himmel Comando (1992). Od 1993. godine živi i objavljuje u Hrvatskoj i svakako je jedan od najznačajnijih autora Durieuxa na prelasku stoljeća. Hrvatskoj, a potom i međunarodnoj publici, postaje poznat zbirkom kratkih priča Sarajevski Marlboro (Durieux, 1994) za koju dobiva nagradu Ksaver Šandor Gjalski (1994) te Friedenspreis Erich-Maria Remarque. Slijede zbirka priča Karivani (Durieux, 1995), pjesme Preko zaleđenog mosta (Durieux, 1996), eseji i izbor iz publicistike Naci bonton (Durieux, 1998), zbirka priča Mama Leone (Durieux, 1999) nagrađena s Premio Grinzane Cavour, potom zbirka kolumni Historijska čitanka (Zoro, 2000), drama Kažeš anđeo (Durieux, 2000) pjesnički ciklus Hauzmajstor Šulc (Durieux, 2001) nagrađen s Premio Napoli, novela Buick Rivera (Durieux, 2002) nagrađena Nagradom »August Šenoa« Matice hrvatske, roman Dvori od oraha (Durieux, 2003) za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, Godišnju nagradu Društva bosanskih pisaca i nagradu Kočićevo pero, zbirka priča Inšallah Madona, inšallah (Durieux, 2004), zbirka kolumni Historijska čitanka 2 (Zoro, 2004), izabrane pjesme Dunje 1983 (Durieux, 2005), izabrani eseji Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu (Durieux, 2006), roman Gloria in excelsis (2006) te roman Ruta Tannenbaum (Durieux, 2006). Između ostalog i osobitim angažmanom Durieuxa knjige su mu prevedene na dvadesetak jezika, a prevode se i dalje. Godine 2007. prekida suradnju s Durieuxom te objavljuje knjige u raznim izdavačkim kućama. Miljenko Jergović godinama djeluje i kao angažirani novinar. Nakon višegodišnje suradnje sa splitskim tjednikom Feral Tribune, od 2000. godine novinar je tjednika Globus, a potom kolumnist Jutarnjeg lista. Više na www.jergovic.com.