Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

PORUKA_PATERU_KOLBU_web2014

Kelemen, Milko

Poruka pateru Kolbu

Nedostupno

Proza

Opis proizvoda

“Poruka Pateru Kolbu naziv je njegovih zapisa skupljenih i objavljenih u izdanju Durieuxa. Niz Kelemenovih »crtica« govori o mjestima s raznih strana globusa koje je skladatelj obišao, o ljudima slavnih i manje slavnih imena. Njihov mozaik – pisan sažeto na temelju oštroumnih zapažanja, osobnih, osjetljivih, ali i univerzalističkih – čini osebujan pogled na svijet. Je li znak zbira tog pogleda i doživljaja i to da prednja strana ovitka donosi kraljicu glazbala – orgulje crkve Sv. Antuna Padovanskog u Našicama? Kelemen u svim srdačnim, djetinje naivnim i mudrim zapisima očituje ljubav prema tom dragom, suđenom mjestu. Zato možda pred kraj knjige i citira pjesmu ’Salut au monde’ (Pozdrav svijetu) iz ciklusa Vlati trave duhovnog oca Walta Whitmana koju je 1953. godine prepjevao Tin Ujević. Njegovim se stihovima poslužio i za lani praizvedenu kompoziciju ’Requiem’, koja oplakuje gradove rušene o ovom ratu.” (Maja Sanetti, Večernji list, 14. 5. 1995.)

“Roswita Trexler bila je izvrsna pjevačica, izrazito specijalizirana za Novu muziku. Stanovala je u Leipzigu, gdje smo imali zajednički koncert u velikoj dvorani Radio–stanice. Nakon koncerta bio sam k njoj pozvan na večeru i već u rano jutro tražio sam cvjećarnicu. .Takvu trgovinu nisam nigdje našao, ali sam se sjetio da sam na kolodvoru vidio pogrebne vijence. Na svakom vijencu bile su pričvršćene tri narcise. Došao sam na ideju da kupim tri vijenca, da sa svakog vijenca skinem po tri narcise i tako stvorim prikladni buket. Ušao sam u trgovinu i zamolio prodavačicu da mi proda tri vijenca. Ona me je malo začuđeno pogledala i pitala imam li potvrdu. Upitah kakvu potvrdu treba. Ona reče, pa potvrdu da mi je netko umro.”

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Poruka pateru Kolbu”

Detalji

  • ISBN : 953-188-032-8
  • Broj stranica : 146
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1995.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Milko Kelemen osebujna je ličnost novije hrvatske glazbene scene. Rođen u Slatini, Muzičku akademiju završio je u Zagrebu. Usavršavao se stipendijama u Parizu, Sjedinjenim Državama, Freiburgu, Münchenu, bio je docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, profesor kompozicije u Düsseldorfu, autor je mnogobrojnih glazbenih djela. Godine 1961. organizator je i predsjednik prvog Muzičkog bijenala u Zagrebu, autor nekoliko knjiga, dobitnik više vrijednih nagrada i priznanja. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (od 1989) i još mnogo toga.