Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

OLTAR_ZA_MAJKU_web2014

Camon, Ferdinando

Oltar za majku

Nedostupno

Proza

Opis proizvoda

S talijanskoga preveo Tonko Maroević

“Opisujući zbilju svojega života, svojih najbližih, Camon opisuje duše. Čitajući osjećamo njihovo disanje. Ne prepoznati druge u njihovoj dragocjenosti, ne stopiti se s njihovim dušama znači živjeti nijeme duše. Živjeti bezdušno. U svijetu u kojem je živio Ferdinando Camon, u svijetu koji živi u Ferdinandu Camonu živjeti bez duše nije moguće. U tom svijetu duša je to snažnija, to životnija što je jednostavnija, običnija. Što je više srasla sa svojim svijetom.
Ispunjen ljudski život oltar je za druge, i za svoje i za tuđe. No, oni čiji životi postaju oltarom ponajčešće nisu svjesni te činjenice. Oni svoj život, svoju ljubav žive kao nešto najprirodnije i ne očekuju ništa zauzvrat svome trudu. Njihov je trud, naime, iskaz njihove odgovornosti i zahvalnosti istodobno. Iskaz određen njihovom ljubavlju, kulturom i milosrđem. I premda su ti iskazi u Camona i njegovih roditelja u svojoj izvanjskosti različiti, u svojoj biti su istovjetni.” (Glas koncila, 21. 4. 1996.)

“Kroz dva će tjedna poljima proći procesija. Prolazi jednom u svako godišnje doba, oduvijek. To je prilika da se blagoslovi ljetina u poljima i bolesnici po kućama, ali je prihvaćaju i oni koji ne vjeruju, jer služi da se dozna kome je slabo i ima potrebe za nečim, a još nikome to nije poznato. S procesijom se pohađa čitavo selo, otkrivaju se svi bolesnici, dogovorit će se o posjetama i pomaganju. Čudno je kako se čeljad ovdje razbolijeva upravo uoči procesije. Kao da se svi trude da ne obole prije, jer znaju da ih nitko ne bi došao naći. Kad se približi dan, oni koji nose u sebi neku bolest rado joj se prepuštaju, gube snage, ostavljaju vrata pritvorena i povlače se u krevet. Mnoštvo će zastati pred vratima i jedna ili dvije osobe će ući da  vide što treba učiniti.
Procesija će trajati cijeli dan a zaustavljat će se gdje treba, pokraj oltara. Oko njih se okupljaju lakši bolesnici, oni koji se mogu kretati i izaći na zrak. I sasvim sitna djeca. Kad se blagosilja žito, djeca se okreću i gledaju polje: vjeruju da će žito odmah sazreti.”

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Oltar za majku”

Detalji

  • ISBN : 953-188-050-6
  • Broj stranica : 89
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1996.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Ferdinando Camon (1935.) talijanski pjesnik, esejist, komentator i romanopisac. Desetak objavljenih romana podijeljeno je u cikluse "obitelji", "para", "terora" i "zemlje". Ciklus posvećen zemlji, seljacima i zavičajnoj Padskoj nizini ishodišni je i najduži, povijesno najdublji i umjetnički najuspjeliji (Peti stalež, Vječni život, Ne videći ni sunce, ni mjesec, a njemu pripada i ova knjiga). Romani su mu prevedeni na mnoge jezike i nagrađeni najvećim talijanskim nagradama (Premio Strega, Premio Viareggio).