Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

gloria_in_excelsis_web2014

Jergović, Miljenko

Gloria in excelsis

Nedostupno

Proza

Upit

Opis proizvoda

U romanu Gloria in excelsis isprepliću se tri priče, odnosno tri pripovjedača pripovijedaju svoje sudbine.
Osnovna priča je franjevačka priča iz osamnaestog stoljeća o bosanskom franjevcu samostana Sv. Katarine u Kreševu i ljetopiscu fra Marijanu Bogdanoviću koji u žanru ljetopisne kronike zapisuje trogodišnja zbivanja u i oko samostana. Drugi pripovjedač Željko Ćurlin, pilot RAF-a koji je sudjelovao u bombardiranju Sarajeva 1945. govori o svom četveromjesečnom boravku u postratnom Zagrebu. Treća, sarajevska priča, zgusnuta je u nešto više od sat vremena 2. travnja 1945. i onoga što za savezničkog bombardiranja u Sarajevu proživljava ključar i čuvar skloništa Šimun Paškvan.

“Jergović vrlo dobro ocrtava društvenu pozadinu pojedinog vremena i mehanizme vlasti – u vrijeme fra Marijana turske, u vrijeme Šimuna ustaške, u vrijeme Ćurlina oslobodilačke/partizanske. Osmanlijska vlast tako u romanu pokazuje neusporedivo veću organiziranost, stabilnost, čak i pravičnost negoli ustaška i oslobodilačka kojima su imanentni nasilje i totalitarnost. Vjerno je ocrtan i milje građanskog Zagreba: hladnoća, nezainteresiranost za druge, pokondirena uobraženost njegovih stanovnika, a u skučenom mentalitetu i sumornoj atmosferi grada 1945. zrcali se – sasvim opravdano – i današnji Zagreb, onakav kakva je autor opjevao u ranijem ciklusu Turčin u Agramu. U prikazima franjevaca i Turaka, katolika i muslimana u Bosni, Jergović je na svom terenu; ne samo da poznaje povijesno vrijeme nego osjeća i razumije svu složenost i specifičnost odnosa između različitih ali i isprepletenih vjerskih i kulturoloških paradigmi. Nadalje, kao i u Dvorima od oraha, i u Gloriji se uspostavlja dubrovačko–hercegovačko–sarajevski identitetski trokut unutar kojega su kulturološki, jezični, trgovački… utjecaji toliko jaki da se uistinu može govoriti o osobitom, nadnacionalnom, hibridnom mikrosvijetu. Ukratko, u Gloriju je unesen fascinantan kulturološki materijal, od mnoštva povijesnih činjenica i likova (Luburić, Stepinac, Alberto Fortis…), preko jezičnih specifičnosti, do detalja svakodnevice (novine, nogometni klubovi, principi gradnje…).” (Katarina Luketić, Zarez)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Gloria in excelsis”

Detalji

  • ISBN : 953-188-237-1
  • Broj stranica : 538
  • Uvez : tvrdi, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2006.
  • Cijena s PDV–om : 220,00 kn

O autoru

Author

Miljenko Jergović rođen je 1966. godine u Sarajevu. Novinske i književne tekstove objavljuje od kraja osamdesetih. Prepoznat je najprije kao pjesnik – za prvu zbirku pjesama Opservatorija Varšava (1988) nagrađen je Goranom za mlade pjesnike i nagradom Mak Dizdar, slijede zbirke Uči li noćas neko u ovom gradu japanski ? (1990) i Himmel Comando (1992). Od 1993. godine živi i objavljuje u Hrvatskoj i svakako je jedan od najznačajnijih autora Durieuxa na prelasku stoljeća. Hrvatskoj, a potom i međunarodnoj publici, postaje poznat zbirkom kratkih priča Sarajevski Marlboro (Durieux, 1994) za koju dobiva nagradu Ksaver Šandor Gjalski (1994) te Friedenspreis Erich-Maria Remarque. Slijede zbirka priča Karivani (Durieux, 1995), pjesme Preko zaleđenog mosta (Durieux, 1996), eseji i izbor iz publicistike Naci bonton (Durieux, 1998), zbirka priča Mama Leone (Durieux, 1999) nagrađena s Premio Grinzane Cavour, potom zbirka kolumni Historijska čitanka (Zoro, 2000), drama Kažeš anđeo (Durieux, 2000) pjesnički ciklus Hauzmajstor Šulc (Durieux, 2001) nagrađen s Premio Napoli, novela Buick Rivera (Durieux, 2002) nagrađena Nagradom »August Šenoa« Matice hrvatske, roman Dvori od oraha (Durieux, 2003) za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, Godišnju nagradu Društva bosanskih pisaca i nagradu Kočićevo pero, zbirka priča Inšallah Madona, inšallah (Durieux, 2004), zbirka kolumni Historijska čitanka 2 (Zoro, 2004), izabrane pjesme Dunje 1983 (Durieux, 2005), izabrani eseji Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu (Durieux, 2006), roman Gloria in excelsis (2006) te roman Ruta Tannenbaum (Durieux, 2006). Između ostalog i osobitim angažmanom Durieuxa knjige su mu prevedene na dvadesetak jezika, a prevode se i dalje. Godine 2007. prekida suradnju s Durieuxom te objavljuje knjige u raznim izdavačkim kućama. Miljenko Jergović godinama djeluje i kao angažirani novinar. Nakon višegodišnje suradnje sa splitskim tjednikom Feral Tribune, od 2000. godine novinar je tjednika Globus, a potom kolumnist Jutarnjeg lista. Više na www.jergovic.com.