Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

BOSANSKI_PALIMPSEST_web2014

Horozović, Irfan

Bosanski palimpsest

Nedostupno

Proza

Upit

Opis proizvoda

Bosanski palimpsest je novelistička zbirka zasnovana na stvarnim činjenicama i sudbinama iz Banje Luke, grada–etničkoga logora iz pera pisca za kojeg je literatura uvijek bila jedini način doživljavanja i posredovanja svijeta; sve čega se je doticao, gotovo i nenamjerno pretvaralo se u pripovjedački tekst. Rat, koji ga je 1992. zatekao u Banjoj Luci, u gradu koji je na jednak način i njegov životni habitat i njegova književna opsesija, pokazao mu je da mu je literatura i više od toga – zapravo jedini oblik postojanja. O tomu upravo dramatično, a umjetnički nepogrešivo, svjedoči i ova knjiga: ni najosjetljivijim književnoanalitičkim »mjernim instrumentom« ne može se ni u jednome trenutku ustanoviti onu granicu na kojoj u Horozovićevu tekstu stvarnost prelazi u fikciju, i obratno. U stvari, cijeli Horozovićev tekst – ta je granica! Po toj po–stvarenoj metafizičnosti ova knjiga predstavlja vjerojatno jedan od najautentičnijih uvida u samu nutrinu mehanike zla koje pogoni ovaj rat, i u unutarnji beskraj patnje njegovih žrtava. A sve to – kroz savršenu preciznost i bakroreznu kaligrafičnost jednoga evropski odnjegovanoga autorskog rukopisa.

“– Noćas će pobiti sve u našoj četvrti. Ili zatvoriti. Tako sam čuo. Iseljavanje ide presporo po njihovu mišljenju. Ova noć bi to trebala ubrzati.
Gledao sam ga. Govorio je tako jednostavno kao što mi je ponekad odgovarao na pitanja o automobilskim motorima, koje nikad nisam shvatio. Razumio bih zapravo sve što je rekao, ali je mozak odbijao da se upozna s biti sprave, kao da mi je sugerirao da se nikad u životu ne služim njom. Osim kao pasivni putnik. Slušao sam ga i sad. Pasivni putnik. Drugi je sad mehanizam bio posrijedi. Mehanizam koji će nas ubiti.
– Mi večeras idemo u staru kuću preko Vrbasa. Možete i vi s nama.”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Bosanski palimpsest”

Detalji

  • ISBN : 953-188-039-5
  • Broj stranica : 159
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1995.
  • Cijena s PDV–om : 60,00 kn

O autoru

Author

Irfan Horozović (1947.) školovao se u Banjoj Luci i u Zagrebu. Živio u Banjoj Luci kao slobodni književnik i nakladnik. Pod pritiskom etničkoga terora srpskih okupacijskih vlasti morao zajedno s obitelji emigrirati iz Bosne i Hercegovine. Uz povremene »izlete« u poeziju i esej, Horozović je izrazit prozaik. Knjige proze: Talhe ili šadrvanski vrt (1972.); Salon gluhonijemih krojačica (1979.); Karta vremena (1983.), Rea (1987.); Kalfa (1988.); Prognani grad (1994.); Sličan čovjek (1995.)