Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

Sav_taj_jazz_web2014

Bubanović, Aleksandar

Sav taj jazz

Upit

Opis proizvoda

Moja galerija slika, istaknutog zagrebačkog jazz glazbenika Aleksandra Bubanovića istovremeno je autorova autobiografija i jazz biografija grada Zagreba kroz gotovo pola stoljeća. S jednim od najznačajnijih hrvatskih jazz gitarista pratimo glazbenu povijest grada Zagreba, tada, kolijevke jazza na ovim prostorima.
Rukopis se sastoji od 28 priča u kojima upoznajemo sve značajne ličnosti i događaje sa zagrebačke jazz scene u drugoj polovici 20. stoljeća. Autor kroz ležerne i, s puno humora, napisanih priča daje sveobuhvatan, ali i osoban pogled na to, glazbeno bogato, razdoblje. Pritom nikad ne zaboravlja istaknuti i mjesto koje su zagrebački jazz glazbenici imali na svjetskim pozornicama i u svjetskim jazz analima. Tu su se našla imena svih značajnih zagrebačkih jazz glazbenika i orkestara: Zagreb Sinchopaters, Hot Club Zagreb, Night Swingersi, orkestar braće Johan, orkestar Bojana Hohnjeca, Quick Swingersi, Collibri Jazz… Knjigu na ambiciozan i hvalevrijedan način završava kronoloskim pregledom i opisom jazz orkestara koji su u tom trenutku djelovali na zagrebačkoj jazz sceni.
Jazz bi, kao neizostavna sastavnica glazbene povijesti grada Zagreba, ovim djelom napokon dobila svoje zasluženo mjesto.

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Sav taj jazz”

Detalji

  • ISBN : 953-188-216-9
  • Broj stranica : 258
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2005.
  • Cijena s PDV–om : 150,00 kn / 19,91 €

O autoru

Author

Aleksandar Bubanović (Zagreb, 1923.-2009.) u Zagrebu je završio gimnaziju i muzičku školu. Usavršavao se je na odjelu za filmsku glazbu na akademiji Chigiana u Sieni. Napisao je glazbu za gotovo stotinu crtanih, dokumentarnih i igranih filmova, među kojima se ističu: Nestašni robot i Cowboy Jimmy oba u režiji D. Vukotića, Premijera N. Kostelca, Kod fotografa V. Mimice, Dioklecijanova palača Š. Šimatovića, Martin u oblacima B. Bauera i Đavolja posla Z. Grgića. Za glazbu u filmu Osvetnik dobio je nagradu na festivalu u Annecyju. Scensku glazbu napisao je za pedesetak kazališnih djela, između kojih se osobito izdvajaju: Hotel za luđake F. Hadžića, Poslije pada A. Millera, i Policajci S. Mrožeka. Svoj najviši domet je ostvario simfonijskom fantazijom O, more (1965.), u kojoj je sjedinio obilježja simfonijskog jazza i impresionizma. Bavi se i slikarstvom te je bio član likovne grupe Zagreb 69 od 1988. godine. Samostalno izlaže u Zagrebu, Varaždinu i Karlovcu, a izložbe nose naslov All that jazz, jer mu je slikarstvo tematski vezano za tu glazbu. Bubanovićeva ljubav prema glazbi, slici i riječi, rezultirala je televizijskim feljtonima Naši slavni umjetnici o Franji Bosancu, Ivanu Padovcu, Vjekoslavu Karasu, Vlahi Bukovcu, Emanuelu Vidoviću, Vladimiru Beciću, Oskaru Hermanu, Otonu Postružniku i Miroslavu Kraljeviću, koje je režirao po svojim scenarijima. Također je napisao roman Gitaroedos namijenjen mladim glazbenicima.