Cart

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Fantom slobode

Fantom slobode

Časopis Fantom slobode 3/2012

Image

Novi broj časopisa Fantom slobode sastoji se od četiri bloka. Prvi blok se sastoji od šest kronika Đurđe Knežević. Drugi blok, nazvan Zagreb-Frankfurt sadrži kritičke eseje Slobodana Šnajdera o tri kod nas recentno objavljene povijesno-publicističke knjige frankfurtskih autora, dok treći nazvan Frankfurt-Zagreb sadrži dva prijevoda kratkih proza još dvoje frankfurtskih autora. Četvrti blok u cijelosti je posvećen poeziji Karla Nikolića. I na kraju, ovaj puta u nešto manjem obimu, nalazi se kraći tekst Branka Franceschija o vizualnom umjetniku Tomislavu Čeraniću, reprodukcijama čijih djela je ilustriran cijeli broj.

Fantom slobode 2/2012

Image

Časopis za književnost “Fantom slobode” svoj drugi broj u 2012. godini u cijelosti posvećuje osebujnoj kritičkoj i kolumnističkoj praksi renomiranog hrvatskog likovnog umjetnika, lucidnog i provokativnog filmskog autora, intrigantnog kritičara i pisca Željka Kipkea. Novi broj časopisa donosi odabir Kipkeovih tekstove objavljivane djelomično ili u cijelosti u tiskanim ili elektronskim medijima, a poštujući auru aktivnog intelektualnog diskursa svi uvršteni tekstovi uređeni su i opremljeni u integralnom obliku upravo onako kako ih je osmislio sam autor Izdanje je inicirao i uredio Branko Franceschi. „Željko Kipke jedan je od najproduktivnijih hrvatskih umjetnika. Javnosti je najpoznatiji po slikarskom opusu, a njegovo stvaralaštvo na području vizualnih umjetnosti posljednjih se godina sve više okreće filmu, iako se tim medijem služio i na samim počecima umjetničke karijere početkom osamdesetih godina. Njegovi su umjetnički interesi u skladu s neoavangardnom normom toga vremena obilježeni multidisciplinarnošću, koja je uz likovne discipline i film uključivala performans, javne akcije i fotografiju. Kipke je i jedan od najintrigantnijih hrvatskih pisaca. Njegovo se pisanje, kao i po narativnim elementima bliska mu filmografija, najpribližnije može odrediti kao dokumentarna fikcija, u kojoj se faktografija i realitet slobodno prelijevaju u prostor autorove mentalne kombinatorike nadahnute transcendentnim poimanjem suštine stvarnosti“

Fantom slobode 1/2012

Image

Časopis za književnost Fantom slobode svoj je prvi broj u 2012. godini u cijelosti posvetio riječkom M.M.C.-u. Časopis objavljuje kompilaciju tekstova koji su napisani za potrebe kataloga izložbe Deset godina M.M.C-a ususret 40 godina Kluba Palach, održane 2007. godine u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Pet godina nakon otvorenja izložbe, časopis funkcionira kao nikad objavljen katalog izložbe. Izdanje je inicirao i uredio Branko Franceschi.
Časopis slikom te riječju sudionika, suradnika i sukreatora programa MMC-a, pojašnjava strategiju kojom je centar prerastao u fenomen koji je nadišao riječki kontekst, te se kao jedan od najsnažnijih nezavisnih projekata u kulturi afirmirao na nacionalnoj, regionalnoj i internacionalnoj razini. Program MMC-a zasnovan na fuziji suvremene vizualne umjetnosti, rocka, eksperimentalne glazbe, alternativne mode i životnog stila, književnosti i izdavaštva te svih preostalih oblika stvaralaštva i aktivnosti koje je centar udomljavao, zapamćen je kao jedinstvena transgeneracijska i transdisciplinarna paradigma poistovjećivanja umjetnosti i života. Posebna poglavlja časopisa posvećena su izložbi u MMSU, djelovanju Galerije O.K., te velikim međunarodnim projektima MMC-a, Festivalu nove umjetnosti FONA i Goli otok – Novi hrvatski turizam.
U standardnom formatu i prepoznatljivom prijelomu na 400 stranica časopisa objavljeni su tekstovi preuzeti iz arhive MMC-a. Autori su (abecedom): Andrija Anković, Vladi Bralić, Jasmina i Darko Bavoljak, Branko Cerovac (6 tekstova), Branko Franceschi, Marina Gržinić, Dubravko Jagatić, Branko Kostelnik, Nataša Š. Lah, Suzana Marjanić, Robert Paulić, Slobodan Večerina i Marko Puhovac, Janka Vukmir. Časopis je bogat ilustriran fotografijama preuzetim iz arhive MMC-a, autora (abaecedom): Marijan Blažina, Ivica Brnobić, Damir Čargonja, Tajči Čekada, Dražen Fligić Dalton, Ivor Hreljanović, Damir Krizmanić Kriza, Tomislav Nakić Alfirević,
Aleksandar Saša Sedlak, Sven Stilinović, Ivan Šepić, Dean Vinceković, H. Hannes Gudmundsson, Višnja Serdar, Kristian Macinić.
Sastavni dio časopisa je i CD Polje Josipa Maršića i Zorana Medveda.

Časopis Fantom slobode 2-3/2011

Image

Ovih dana je iz tiska izašao novi broj časopisa Fantom slobode 2-3/2011. Ovaj dvobroj nastao je u suradnji s Goethe-Institutom, jednim od nositelja projekta “Wagnis der Erinnerung” svih Goethe-Instituta u jugoistočnoj Europi. U broju su uz autore iz Hrvatske zastupljeni i tekstovi autora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turske. Uz tekstove objavljen je i veliki foto-prilog hrvatske autorice Sandre Vitaljić: Neplodna tla / Infertile Grounds.

 

Sadržaj
ELSA DEMO Skupa Vitina jetra
ARDIAN—CHRISTIAN KYÇYKU Udica
MILE STOJIĆ Snijeg
FARUK ŠEHIĆ Slijepe mrlje
LEA COHEN Klavir u zgradi br. 31
VALERIJ PETROV Izet
IZET SARAJLIĆ Pjesme
GÜR GENÇ Pjesme
NIKI MARANGOU Nicossienses
PANOS IOANNIDES Kiprijani
BALŠA BRKOVIĆ Svakodnevni dvadeseti vijek
PETROS MARKARIS Halki: praznina i bicikl
SLOBODAN ŠNAJDER Što je njima »Slavonija«?
DALIBOR ŠIMPRAGA Vrata Dalmacije
TATJANA GROMAČA Pjesme
SANDRA VITALJIĆ Neplodna tla / Infertile grounds
NIKOLA MADZIROV »Uspomene na vječnu nesigurnost«
NIKOLA MADZIROV Pjesme
JASNA KOTESKA »Komunistička memorija«
FILIP FLORIAN Žuta bilježnica
ALEKSANDAR GATALICA Inspektor Voland
ASLI ERDOÐAN Sarajevo
MURAT UYURKULAK »Crvena«
MÜGE IPLIKCI Pčela
CEM AKAS U kojem pravcu?
NIKOS THEMELIS Odvažiti se na sećanje
NORBERT MAPPES—NIEDIEK O odvraćanju pogleda i o zainteresiranom pogledu