Cart

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Pilić, Damir @en

Splitting. Kako sam tražio Srbe po gradu

U romanu Splitting, zlokobno višeznačnog podnaslova „Kako sam tražio Srbe po gradu“ (koji bi u drugoj kulturi, recimo češkoj, mogao biti naslov kakve hašekovske humoreske), čitav se jedan svijet dobrih susjeda, prijatelja i školskih drugova dijeli, puca po šavovima i urušava. Utemeljena na iskustvu mladosti koja tek dozrijeva pod socijalističkim zgradurinama Splita kroz igru baluna, prva pijanstva, sitne krađe, markiranje nastave i smušeni, neobavezni seks, splitske djece koja odjednom, još u svojim zelenim godinama, doznaju kako „nismo svi isti“, ova proza precizno dočarava i demistificira vrijeme u kojem je dalmatinska metropola potresno i zauvijek mijenjala svoje lice.

126.00 Kn

Proza @en

Make an enquiry

Product Description

U romanu Splitting, zlokobno višeznačnog podnaslova „Kako sam tražio Srbe po gradu“ (koji bi u drugoj kulturi, recimo češkoj, mogao biti naslov kakve hašekovske humoreske), čitav se jedan svijet dobrih susjeda, prijatelja i školskih drugova dijeli, puca po šavovima i urušava. Utemeljena na iskustvu mladosti koja tek dozrijeva pod socijalističkim zgradurinama Splita kroz igru baluna, prva pijanstva, sitne krađe, markiranje nastave i smušeni, neobavezni seks, splitske djece koja odjednom, još u svojim zelenim godinama, doznaju kako „nismo svi isti“, ova proza precizno dočarava i demistificira vrijeme u kojem je dalmatinska metropola potresno i zauvijek mijenjala svoje lice. Radnja romana najvećim se dijelom zbiva u jednome od splitskih kvartova koje su nastanjivala vojna lica bivše JNA, uglavnom na službi u bivšoj Ratnoj luci Lora, u rasponu od Nove godine 1990. do 15. studenoga 1991., kada su prve granate s brodova tadašnje jugoslavenske mornarice pale na Split. Ispričana iz pozicije više likova, većinom maloljetnih srednjoškolaca, koji prema promjenama što nastupaju iskazuju više ili manje nerazumijevanja i otpora, ova se splitska priča doima autentičnijom i istinitijom od svega o tome dosad napisanog. Ovim se romanom novinar i publicist Damir Pilić nametnuo kao izvrstan pripovjedač, a Splitting definitivno spada u vrh recentne domaće prozne produkcije.

Product Enquiry

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Splitting. Kako sam tražio Srbe po gradu”

Product Detail

  • ISBN : 978-953-188-405-1
  • Number of pages : 363
  • Binding : paperback, 13 x 20 cm
  • Publisher : Durieux, Zagreb 2014
  • Price with VAT : 126,00 kn

About The Author

Author

Damir Pilić rođen je 1969. u Šibeniku. Magistrirao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Kao samostalan autor objavio psihološku monografiju "Samoubojstva: oproštajna pisma" (Marjan express, 1998.) i roman "Đavo prvo pojede svoju majku" (Dalmagrad, 2001.), za koji je dobio treću nagradu na „Arkzinovom“ natječaju za najbolje prozno djelo s područja bivše Jugoslavije. U koautorstvu s dr. Draženom Lalićem objavio socio-psihološku studiju o mladim splitskim delinkventima "Na mladima svijet zastaje" (Jesenski i Turk, 2001.), te monografiju „Torcida: pogled iznutra (Profil, 2011.), a u koautorstvu s Edom Vujević književno-znanstvenu studiju „Dedal na iglama“ o splitskim apstinentima, bivšim ovisnicima o heroinu (Naklada Bošković, 2005.). Priče objavljivao u književnim časopisima „Godine“ i „Nova Istra“ te u „Arkzinu“ i „Slobodnoj Dalmaciji“. Od 1994. do 2001. radi kao reporter „Feral Tribunea“, a od 2001. kao reporter i politički komentator „Slobodne Dalmacije“. Živi u Splitu.