Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

MISLITI_EUROPU_web2014

Morin, Edgar

Misliti Europu

Opis proizvoda

Prevela s francuskoga Melita Svetl

Misleći Europu, Edgar Morin nam predlaže da napustimo retoričke diskurse i fragmentarne misli iz kojih proizlaze imaginarne Europe, bilo idealne, bilo osakaćene. Ovaj esej je s jedne strane radoznalo putovanje europskom kulturom i poviješću, a s druge strane autor zamišlja Europu kao mnogostruko i kompleksno jedinstvo što suprotnosti objedinjuje na način da cjelina na kraju ostaje nedjeljiva. Prvi puta u novovijekoj povijesti Europa živi zajedničku sudbinu. Morin pokazuje kako se u tom projektu može učestvovati individualnom elaboracijom kao prilogom općem, zajedničkom nacrtu.

“Europa je postala zemljopisnim pojmom samo zato što je postala historijskim pojmom. Prvi ostaje bez osobine stabilnosti potonjeg, ali stječe dinamička svojstva postanka i preoblikovanja. Tako se je Europa oblikovala i održala kao generativni kaos. Nije li početni doprinos barbara baš kaos? Ali on je bio generativan zato što su u njemu kipjeli i miješali se zameci i pelud sredozemne, grčke i latinske kulture, i zato što je jedna religija koja je došla s Istoka i sama noseći u sebi grčke i latinske gene, združena sa svojim židovskim, došla civilizirati taj kaos.
Otada se je Europa stvarala u organiziranoj anarhiji, poput nekog ekosistema koji se oblikuje polazeći od inter–retro–djelovanja, povezujući čudesnu raznovrsnost živih bića koja se uzajamno bore i hrane unutar iste geoklimatske sredine. U tom se smislu Europa euroorganizirala. Kao ni ekosistem, Europa nikada nije imala jednu glavu, jedan mozak, jedno središte, već milijune mozgova i bezbroj središta. Kao što neki ekosistem izvire iz inter–retro–djelovanja koje ga stvara, povratno djelujući na svoje sastavnice, uz stalnu prisutnost unutar bića koja su u njemu, tako je i Europa nevidljivo prisutna u unutrašnjosti svega što je europsko.”

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Misliti Europu”

Detalji

  • ISBN : 953-188-040-9
  • Broj stranica : 225
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1995.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Edgar Morin jedan od vodećih francuskih i europskih intelektualaca, učestvovao je u antifašističkom i antistaljinističkom pokretu. I danas uključuje u javne političke rasprave. Autor je dvadesetak knjiga, u rasponu od socioloških, političkih, metodoloških i antropoloških do autobiografskih zapisa i dnevnika.