Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

IZBROJEN_VAGNUT

Jančar, Drago

Izbrojen, vagnut, razdijeljen

Upit

Opis proizvoda

Prevela sa slovenskoga Mirjana Hećimović

PLEMENA ILI EUROPA / TERRA INCOGNITA / USPOMENE NA JUGOSLAVIJU / DISPUT S MICHNIKOM / ODNOSI, PRIJE SVEGA OPASNI / EGIPATSKI LONCI MESA / KRATAK IZVJEŠTAJ IZ DUGO OPSJEDNUTOG GRADA / AUGSBURG / KRAJ TISUĆLJEĆA, RAČUN STOLJEĆA

“Pokojni Predsjednik u svojim je govorima rado upotrebljavao frazu »mi gore — vi dolje«. To je značilo da su se oni gore sa svom odgovornošću nešto dogovorili, a mi ćemo dolje sa svom odgovornošću to izvršiti. Bio sam urednik studentskih novina i takvo mi se obraćanje narodu činilo nečim nečuvenim. Objavili smo karikaturu na kojoj su bila dva granitna bloka, na gornjem je pisalo mi gore, na donjem vi dolje. Gornji je pucao, raspadao se. Zbog te karikature imali smo, dakako, s komunističkim fanaticima neprilika. Ali, nije rijč o tome. Riječ je o tome da su to ljudi prihvaćali kao nešto što je razumljivo samo po sebi. Danas, kada i spisateljski kolege govore o većoj i manjoj kulturi naroda, o starim i mladim narodima u Jugoslaviji, o državotvornima i sluganskima, čak o nižoj rasi (Albancima), shvaćam zašto je ova sintagma bila prostodušno prihvaćena. Na Balkanu je uvijek netko gore i netko dolje. Kao u Bizantu. Ili kao u turskom imperiju. Vladari gore, raja dolje. Jedan narod gore, drugi dolje. Birokratska partijska kasta gore, kulaci i reakcionari dolje. Jedni nasilni, drugi prestrašeni. Oni gore, kada su na vlasti, moraju se tom vlašću okoristiti, inače ništa ne vrijede. Ako slučajno stanovito vrijeme radi parlament u kojemu žele biti svi jednaki, u njemu se puca na hrvatske poslanike. Gdjekad se čini kao da su se traume bliže i dalje prošlosti ovdašnjim ljudima jednostavno uvukle pod kožu i naselile se tako reći u njihovu gensku strukturu. Ne mogu drukčije objasniti stanje u kojemu pisci svoj um i pero posuđuju za dokazivanje nacionalnih kulturnih i političkih više vrijednosti.”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Izbrojen, vagnut, razdijeljen”

Detalji

  • ISBN : 953-188-056-5
  • Broj stranica : 183
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1996.
  • Cijena s PDV–om : 70,00 kn

O autoru

Author

Drago Jančar rođen je 1948. godine u Mariboru. Živi u Ljubljani. Studirao je pravo, radio kao novinar i filmski dramaturg, a duže vrijeme bio je i slobodni umjetnik. Godine 1975. bio je osuđen i zatvoren zbog »neprijateljske propagande«. U prijelomnim godinama 1987–1991. bio je predsjednik Slovenskog centra PEN–a. Godine 1985. boravio je u SAD kao dobitnik Fulbrightove stipendije za umjetnike, a godine 1988. u Njemačkoj kao dobitnik Bavarske stipendije za pisce. Najprevođeniji je slovenski autor. Hrvatskim čitateljima poznat je po književnim radovima objavljenima u časopisima te po romanu Polarna svjetlost, što ga je preveo Vlado Gotovac. Komad Veliki briljantni valcer uprizorilo je Dramsko kazalište Gavella. U ovoj ediciji objavio je Izvješće iz devete zemlje (1993), Izbrojen, vagnut, razdijeljen (1996) i Skok s Liburnije (1996).