Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

autotopografija_1_omot_web2014

Flaker, Aleksandar

Autotopografija I.

Upit

Opis proizvoda

Aleksandar Flaker, profesor književnosti, esejist, urednik i intelektualac svjetskog glasa, donosi svoju autobiografiju. Nakon brojnih teoretskih i književno–povijesnih knjiga, sjeća se djetinjstva u Poljskoj, dječaštva i prvog mladalaštva u Zagrebu tridesetih, no i toga kako kao gimnazijalac doživljava sumrak prve Jugoslavije, njemačku okupaciju i ustaški režim. To će ga odvesti u talijansku zonu u Hrvatskom primorju, a od 1943. u partizansku vojsku s kojom se kao pobjednicom vraća u Zagreb. Svezak završava sjećanjima na kratkotrajnu vojnu službu u Beogradu i Mostaru.
Upravo monumentalna su poglavlja o Poljskoj Białystoka, Łódza, Gdanska i Varšave, hommage njegovom prvom zavičaju. Godine »udomljavanja« i upoznavanja novoga odvijaju se pak na potki europske i jugoslavenske propasti pod udarom hitlerizma. Nastupanje kataklizme 1941.–1945., rat, nestanci ubijenih vršnjaka, ozračje tjeskobe i otpora ali i prva poratna razočaranja, u autoru međutim neće poljuljati, već učvrstiti osjećaj i uvjerenje gdje je pronašao svoju pravu duhovnu i ljudsku domovinu. Time je ova knjiga veliki esej o Europi i europejizmu, i ujedno nezaobilazno svjedočenje o kulturnoj, političkoj i — privatnoj povijesti moderne Hrvatske.

 

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Autotopografija I.”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-303-0
  • Broj stranica : 311
  • Uvez : tvrdi, ilustrirano, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2009.
  • Cijena s PDV–om : 220,00 kn

O autoru

Author

Aleksandar Flaker (Bialystok 1924. -Zagreb 2010.) završio je Filozofski fakultet i doktorat znanosti u Zagrebu. Bio je redovni sveučilišni profesor ruske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gost-profesor na Yale University (SAD), te na sveučilištima u Amsterdamu, Münchenu, Grazu, Beču, Innsbrucku i Peruggi. Književni je teoretičar i esejist, prevoditelj. Prevodio s ruskog Vladimira Majakovskog, Jurija Olješu, Venjamina Kaverina. Član je HAZU, te dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Poljske akademije Umjetnosti (Krakow) i počasni član Mađarske akademije znanosti i umjetnosti Dobitnik značajnih nagrada i priznanja za svoj književno-znanstveni rad (Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor 1984. i dr.) Objavljuje stručne i znanstvene radove s područja ruske i hrvatske književnosti, eseje, novinske članke i recenzije.